10 tips om meer uit je huiswerk te halen

Huiswerk maken is vaak niet de meest favoriete bezigheid. Toch zullen de meesten aan de bak moeten om uiteindelijk een diploma te halen. Deze tips helpen je om je huiswerk efficiënter te organiseren om zo meer te leren in minder tijd en meer tijd over te houden voor andere leuke dingen.


1. Een goede (huis)werkplek.
De ideale (huis)werkplek is een rustige plek waar je ongestoord kunt werken. Zorg ervoor dat je (huis)werkplek opgeruimd is (chaos = afleiding) en dat je de juiste spullen klaar hebt liggen.

2. Weet wat je moet doen.
Noteer maak- en leerwerk direct in je agenda op de dag dat het af moet zijn.

3. Weet wanneer je iets moet doen.     
Plan momenten in wanneer je aan je huiswerk gaat werken. Leerwerk moet herhaald worden, hiervoor moeten  dus meerdere momenten ingepland worden. Noteer ook hoe lang je hier aan gaat werken.

4. Weet wanneer je tijd hebt om aan school te werken.
Op welke dagen sport jij en wanneer was ook alweer die verjaardag? Noteer al je afspraken in je agenda zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Weet hoe lang jij met focus kunt werken en neem op tijd een break.
Waar de één met gemak een uur achter elkaar kan werken, lukt dit een ander misschien slechts 20 minuten. Weet jij hoe lang je met focus kunt werken? Zorg ook voor korte pauzes tussendoor.

6. Doe één ding tegelijk.
Multitasken is een fabeltje en zorgt voor minder goede resultaten. Doe één taak tegelijk en zorg ervoor dat dingen die jou afleiden niet in de ruimte zijn waar jij aan het werk bent. 

7. Herhaal  lesstof.
Stel jij het leren van de lesstof, net als anderen, ook vaak uit tot het moment van een toets. Bedenk je dan dat je lesstof 5x moet herhalen voordat het goed in je geheugen is verankerd. Doe je dit niet dan kost dit je op de  lange termijn tijd. 

 

8. Check of je de lesstof écht begrepen hebt.
Overhoor jezelf, laat je overhoren en maak oefentoetsen om te kijken of je de stof echt begrijpt. 

9. Stel vragen als je iets niet begrijpt.
Schakel hulpbronnen in als je de stof nog niet begrijpt. Dit kan zijn een klasgenoot, vriend of vriendin, ouder, docent of  internet. Op het internet zijn veel filmpjes te vinden met uitleg voor verschillende vakken.

10. Download het gratis e-book Time 2 organise je huiswerk van Studielift.